Kwasy też są potrzebne w ciąży i podczas karmienia piersią

Do niezbednych składników pożywienia przyszłej mamy i mamy karmiącej swojego dopiero co narodzonego brzdąca należą kwas foliowy, kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone, a wśród nich wielonienasycony kwas DHA. Więcej informacji na ich temat znajdziesz w artykule.

Kwasy są potrzebne każdemu człowiekowi jako składniki pokarmowe niezbędne dla zachowania zdrowia. Poznaj te spośród nich, które szczególnie ważne okazują się w diecie kobiety ciężarnej i karmiącej piersią.


Kwas foliowy

 

Kwas foliowy znany jest też pod nazwą witamina B9. Położnicy zalecają spożywanie kwasu foliowego przez kobiety w ciąży, bo to właśnie u nich często można zdiagnozować niedobór tej substancji. Zbyt niski poziom folianów jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

 

Kwas foliowy można znaleźć w warzywach liściastych, takich jak jarmuż, szpinak, czy sałata.

 

Suplement diety Pregna PLUS® zawiera 600 µg kwasu foliowego w jednej kapsułce, która jest doskonale dobraną porcją, zgodnie z aktualnymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.


Kwas DHA

 

Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy stanowi budulec siatkówki oka oraz tkanki mózgowej płodu. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA ponad zalecane spożycie 250 mg kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Źródłem kwasu DHA dla płodu jest jego mama. Dociera on do organizmu maleństwa przez łożysko, a później, w trakcie karmienia piersią przekazywany jest w składzie mleka. Zapotrzebowanie na kwas DHA wśród kobiet w ciąży oraz karmiących mam jest zdecydowanie zwiększone.

 

Popularnym źródłem kwasu dokozaheksaenowego w postaci pokarmu są oleje rybne.

 

Z kolei Suplement diety Pregna DHA to źródło kwasu omega-3 DHA, którego nasz organizm nie potrafi produkować. Także suplement diety Pregna PLUS® zawiera kwas DHA, który wspomaga rozwój mózgu dziecka już od chwili poczęcia.


Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

 

Przyszła mama powinna spożywać więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych od popularnych w polskiej diecie nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Tłuszcze pokarmowe stanowią dla nas podstawowy odżywczy składnik, obok białek i węglowodanów.

 

Bogatym źródłem odżywczych kwasów tłuszczowych nienasyconych są rośliny. W oliwie z oliwek i oleju rzepakowym bezerukowym znajdziemy cenny kwas oleinowy.

 

Oczywiście, dieta każdej kobiety, a szczególnie przyszłej mamy powinna obfitować w wiele innych, ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Niezbędne są w jej składzie mikroelementy oraz makroelementy, takie jak wapń, czy żelazo, a także witaminy. Jednak zdrowe kwasy również należą do potrzebnych człowiekowi składników pokarmowych codziennej diety.

 

 

 

2019-01-19